Ablatieve gefractioneerde laserbehandeling

De fractional laser produceert duizenden zeer kleine maar diepe cilindervormige behandelingszones, ook wel microthermische zones genoemd. De microthermische zones reiken tot in de lederhuid. Ter plaatse wordt ook de opperhuid verdampt (ablatie).
Even belangrijk echter zijn de onaangeroerde zones van de huid.
Elk van de microthermische zones die bestraald worden door de zeer intensieve laserstraal zijn namelijk omgeven door intact en gezond weefsel dat er voor zorgt dat het genezingsproces veel sneller verloopt.
Door deze ‘fractionele’ (gedeeltelijke) behandeling is de genezing veel voorspoediger in vergelijking met de vroegere behandelingsmethode (CO² resurfacing), waarbij de volledige opperhuid in één keer werd verwijderd.

 

Huidveroudering

Veroudering van de huid is een geleidelijk proces dat uiteindelijk resulteert in de uiterlijke kenmerken en functionele veranderingen die we met ouderdom associëren.

Deze veranderingen komen gedeeltelijk van binnenuit: onze genetische aanleg bepaalt de mate van en snelheid van de zogeheten intrinsieke veroudering. De huid is echter ook gevoelig voor beschadiging door een aantal externe factoren, vooral ultraviolet licht, wat leidt tot extrinsieke veroudering. Men schat dat 90 procent van de als cosmetisch storend ervaren veranderingen aan de verouderde huid wordt veroorzaakt door expositie aan zonlicht.

Littekens

Littekens kunnen worden veroorzaakt door ongevallen, operaties en zelfs ziektes. Ze zijn een natuurlijk onderdeel van het genezingsproces van de huid. Littekens verschijnen als de wond geneest en de huid herstelt. Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, bijvoorbeeld bij oppervlakkige schaafwonden, zullen geen littekens optreden.  Dus hoe meer de huid beschadigd is, des te langer het duurt om te genezen en des te groter de kans op een zichtbaar litteken. Littekens kunnen niet alleen ontsierend zijn, ook pijn, jeuk en verkleuring zijn vaak gehoorde klachten.

Informatie

Voor de behandeling zal de dermatoloog met u bespreken welke zone(s) van de huid in aanmerking komt (komen) voor behandeling met de ablatieve fractional laser. Meestal volstaat een eenmalige behandeling. De duur van de behandeling is afhankelijk van de uitgebreidheid van het te behandelen gebied en het aantal malen dat het gebied gelaserd moet worden (2 tot 4 maal).
Als de verdoving is uitgewerkt voelt de huid vaak warm en soms pijnlijk aan, zoals bij zonnebrand. Eventueel kunt u koelen met koude vochtige kompressen of bij veel pijn mag u paracetamol innemen.

Voor de behandeling

De maand voorafgaande aan de behandeling dient u de behandelde huid niet teveel bloot te stellen aan zonlicht. Het dagelijks gebruiken van een sunblock (factor 30 of hoger) is aan te bevelen.
Op de dag van de behandeling dient u zelf geen crèmes of make-up in het gelaat of het te behandelen gebied aan te brengen. Kort voor de behandeling (45 minuten) zal de huid verdoofd worden met EMLA crème. Hierdoor zal u weinig voelen van de laserbehandeling.

Mocht u regelmatig een koortslip hebben (herpes virus infectie), dan zullen wij u voorafgaande aan een laserbehandeling in het gelaat preventief behandelen met tabletten.

Na de behandeling

De volgende dag is het behandelde gebied rood, gezwollen (met name rond de ogen) en bedekt met korstjes.
De zwelling neemt na 2 à 3 dagen af en na 5 à 6 dagen zijn de korstjes en roodheid al veel minder. De dagen na de behandeling kunt u de huid insmeren met een vette crème die u van de dermatoloog heeft meegekregen.
De verbetering van de huidafwijkingen is een proces wat zich tot 6 maanden na de behandeling kan voortzetten. Overmatige zonlichtblootstelling dient u zeker tot 3 maanden na de behandeling te vermijden. Daarnaast dagelijks 2 maal een sunblock (factor 30 of hoger) aanbrengen. Zelden komen als complicaties donkere of lichtere verkleuring van het behandelde gebied voor of bacteriële/virale infecties van de huid.

Tarieven

Oogzone
€ 400
Bovenlip
€ 300
Hals, decolleté
€ 900
Handruggen
€ 400
Gehele gelaat
€ 900
Littekens (acne, chirurgisch, traumatisch): afhankelijk van uitgebreidheid
€ 50
Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak