Botuline toxine injecties

Botulinetoxine is een eiwit dat de prikkeloverdracht van zenuw naar zweetklier blokkeert. Hierdoor komen de signalen niet meer in de zweetklier aan, en zal de zweetproductie stilvallen.
Vanuit de geblokkeerde zenuw groeien echter nieuwe zenuwtakjes naar de zweetklieren. Hierdoor zal de zweetproductie zich na verloop van maanden langzamerhand weer herstellen. Meestal gebeurt dit 4 tot 6 maanden na de injecties. In dat geval kunnen de injecties zonder probleem worden herhaald. In principe kunnen ook handpalmen en voetzolen behandeld worden. Behandeling van deze locaties is echter vaak erg pijnlijk.

De botulinetoxine wordt met een dun naaldje in de huid gespoten. Dit wordt verdeeld over 10 tot 15 prikken per oksel.
Het inspuiten van de vloeistof wordt vaak als enigszins pijnlijk ervaren.

Zweet en geur

Overmatig zweten in de oksels.

Informatie

Voor de behandeling

Zelden is het nodig om de huid vooraf te verdoven met een verdovingscrème ( Emla ).
De toediening duurt 10 à 15 minuten en gebeurt poliklinisch.

Na de behandeling

Het effect van botulinetoxine begint na 1 tot 3 dagen zichtbaar te worden. Na 2 weken is het effect maximaal.
Het effect van de botulinetoxine-injecties op het zweten is ongeveer 4 tot 6 maanden. Als de blokkade van de zweetklieren weer verdwijnt, komt de zweetsecretie geleidelijk weer terug.

Complicaties van botulinetoxine injecties in de oksels in verband met overmatig transpireren wordt zelden gezien.
Soms zijn er tijdelijk kleine bloeduitstortinkjes. Zelden wordt toegenomen transpiratie op een andere locatie op het lichaam bemerkt. Bij zeer frequente injecties is beschreven dat er mensen ongevoelig worden voor de botulinetoxine maar dit is zeldzaam. De behandeling wordt niet uitgevoerd tijdens de zwangerschap of bij bepaalde spierziekten.

Tarieven

Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak