Excisie goedaardige huidaandoeningen

Goedaardige huidaandoeningen die cosmetisch storend zijn zoals moedervlekken, verstopte talgklieren (atheroomcysten), vetgezwellen (lipomen), acne-achtige puisten, dermatofibromen, xanthelasmata (cholesterolafzettingen op oogleden). Ouderdomswratten kunnen meestal beter worden weggeschaafd.

Moedervlekken

Moedervlekken bestaan uit opeenhopingen van pigmentvormende (melanocyten) cellen in de huid. De medische term voor een moedervlek is naevus. Bijna ieder mens heeft naevi, meestal zijn ze goedaardig, maar soms worden ze kwaadaardig en ontstaat huidkanker. Vrijwel iedereen, mannen en vrouwen krijgen meerdere moedervlekken.
Het is niet precies bekend hoe moedervlekken ontstaan. Sommige moedervlekken zijn er al bij de geboorte, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen het 30ste en 40ste levensjaar.

Informatie

Eerst wordt de huid verdoofd. Daarvoor worden injecties met een lokaal verdovend middel (lidocaïne) gebruikt. Vervolgens wordt een stukje huid weggesneden. Meestal gebeurt dat in een amandelvorm. De wond wordt gesloten met hechtingen. Meestal worden uitwendige hechtingen gebruikt. Deze moeten na een aantal dagen verwijderd worden. Dat kan bij uw huisarts gebeuren. Soms wordt onderhuids gehecht. Onderhuidse hechtingen lossen vanzelf op.

Meld het de arts als u allergisch bent voor bv. pleisters of geneesmiddelen. Meestal kunnen bloedverdunnende medicijnen, zoals carbasalaatcalcium (Ascal) of acenocoumerol (Sintrom), worden doorgebruikt. Als u een afwijking heeft in de bloedstolling of in de afweer tegen ziekteverwekkers (bacteriën, virussen) moet u het de arts voor de ingreep melden.

Beloop – de eerste dagen

De wond kan trekkerig of gevoelig aanvoelen, maar doet zelden pijn. Bewegingen waarbij spanning op de wond komen moeten vermeden worden. Na het verwijderen van de uitwendige hechtingen heeft het litteken nog niet zijn volledige sterkte. De wond kan dan gaan wijken. Daarom wordt aangeraden nog de eerste weken nog voorzichtig te zijn bij bewegingen die veel spanning zetten op de wond.

Beloop – lange termijn

Een excisie laat altijd een litteken na. Meestal is dat litteken na verloop van tijd niet meer opvallend. Zelden kan een litteken wel verdikt en rood worden, een z.g. hypertrofisch litteken. Het is niet goed te voorspellen bij wie dat gebeurt.

Na de ingreep:

  • De wond is afgedekt met een pleister. Laat deze het liefst 24 uur zitten.
  • De wond gedurende 48 uur droog houden. Voorzichtig met sporten en andere lichamelijke inspanning.
  • Als er bloed vrijkomt uit de wond, kunt u gedurende 15 min onafgebroken afdrukken. Als het bloeden niet stopt kun u contact opnemen.
  • Als er pus uit de komt of als de wond erg rood of pijnlijk wordt kunt u contact opnemen.
  • De huid is gehecht.
  • Na het verwijderen van de hechtingen heeft het litteken nog niet zijn volledige sterkte. Wees dus nog minstens 2 maanden voorzichtig bij sporten en lichamelijke inspanning. Het kan verstandig zijn om hechtpleisters over de wond te plakken.

Tarieven

1 Excisie + hechtingen
€ 175
Daarboven: per excisie
€ 150
Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak