Inspuiten van spataders (sclerotherapie)

Behandeling van grote spataders wordt vergoed door de zorgverzekering, en gebeurt in de afdelingen vaatchirurgie en dermatologie van het MCL. Behandeling van de fijne, blauwe adertjes wordt niet vergoed, maar kan voor eigen rekening gebeuren in het Dermatologisch Cosmetisch Centrum Leeuwarden, DCCL. Als de vaattekening erg fijn is, kan vaak beter met een (uitwendige) vaat-laser behandeld worden.

Spataders

Ontsierende vaatjes op de benen zijn de zichtbare kleine rode of blauwe lijntjes op de benen. Soms zijn ze ook zichtbaar als vlekken op de benen. Ze worden ook wel takkenbosvenen of penseelvarices genoemd. Eigenlijk zijn het kleine oppervlakkige spatadertjes (micro-varices).
De vaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door spataderen die dieper gelegen zijn veroorzaakt worden. De druk die dan ontstaat van binnenuit belast de oppervlakkige kleine vaatjes. Spataders kunnen ontstaan door hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap, erfelijke aanleg of een staand beroep.

Informatie

Met kleine spuitjes worden de adertjes aangeprikt. Deze prikjes zijn iets pijnlijk. Er wordt een middel, lauromacrogol 400 (Aethoxysclerol®), in de vaten gespoten. Dit middel is een soort zeep, en werkt irriterend in op de vaatwand. Hierdoor gaat de vaatwand verkleven, en raken de vaatjes verstopt. Op de behandelde gebieden worden watten geplakt. Door een aantal dagen elastische kousen te dragen wordt het effect van de behandeling versterkt.

Voor de behandeling dienen de benen niet ingevet te worden. De behandeling wordt niet uitgevoerd tijdens zwangerschap. Als u allergisch bent voor het gebruikte middel kan deze behandeling niet worden toegepast. De behandeling wordt meestal niet in de zomermaanden uitgevoerd.

De behandelde adertjes worden minder zichtbaar. Niet alle behandelde plekken zullen verdwijnen. Soms ontstaat een verkleuring in het behandelde gebied, deze verdwijnt meestal na verloop van tijd. De behandeling heeft meestal geen invloed op het gevoel van zware of vermoeide benen. De behandeling kan niet voorkomen dat nieuwe spataders ontstaan. Hoogst zelden krijgt iemand direct na de behandeling een allergische reactie.

Sclerocompressietherapie wordt eenmalig uitgevoerd. Hier geldt geen garantie. De dermatoloog heeft dit met u besproken. Een eventuele vervolgbehandeling sclerocompressietherapie zal dan ook opnieuw in rekening worden gebracht.

Tarieven

Kleine spataders: gering, per been (sclerotherapie)
€ 125
Kleine spataders: gemiddeld, per been (sclerotherapie)
€ 225
Kleine spataders: uitgebreid, per been (sclerotherapie)
€ 325
Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak