Lasertherapie voor storende beharing

In principe is de behandeling geschikt voor alle huid- en haartypes. Voor lichte en fijne haartjes (zoals donshaartjes) zijn meer behandelingen nodig dan voor donkere dikkere haartjes. Lasertherapie is niet geschikt voor witte haargroei. Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

 

Overbeharing

Storende of overmatige beharing op ongewenste plaatsen, wat voor veel vrouwen en mannen als een probleem wordt ervaren.

Hypertrichose is bovenmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de pubertijd.

Hirsutisme is haargroei die optreedt bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Informatie

Haargroei wordt gedeeltelijk gestuurd door hormonen. Overbeharing kan ook aangeboren zijn.

De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen). Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed. Het lasersysteem maakt gebruik van selectieve fotothermolyse. Dit betekent dat er lichtenergie wordt omgezet in warmte om haarzakjes kapot te maken, zodat er geen haar meer uit kan groeien.

Het lasersysteem maakt gebruik van selectieve fotothermolyse. Dit betekent dat er lichtenergie wordt omgezet in warmte om haarzakjes kapot te maken, zodat er geen haar meer uit kan groeien.

Bij behandeling met de IPL gebruikt men verschillende lichtgolflengtes (meerdere kleuren).

De laserstraal/IPL dringt door de huid en wordt daar geabsorbeerd door melanine, de stof die de haarkleur bepaalt, en wordt omgezet in warmte. De cellen die zich in en rond de haarwortel bevinden worden zo opgewarmd en permanent vernietigd, waarbij andere weefsels intact blijven (selectieve vernietiging van de haarwortels). Daar waar de haarwortel vernietigd wordt, kan geen nieuwe haargroei meer worden gevormd.

De meeste patiënten verdragen de behandeling zonder enig probleem.

Voor de behandeling

In de 4 tot 6 weken voor en na de behandeling moet u absoluut de zonnebank, het zonnebaden en het gebruik van zelfbruiners vermijden. De inname van lichtgevoelig makende geneesmiddelen moet worden vermeden. U moet ons duidelijk melden welke geneesmiddelen u inneemt, inclusief de geneesmiddelen die u zonder voorschrift koopt.

Na de behandeling

Op de behandelde zones kunnen licht rode plekken of plaatselijk zwellingen verschijnen, maar deze verdwijnen na een paar uur. In zeldzame gevallen ontstaan kleine blaasjes of vlekjes, maar uit ervaring blijkt dat deze snel genezen. Het kan ook dat de huid als gevolg van de behandeling wat lichter of donkerder wordt (hyper- of hypopigmentatie), maar de huid krijgt zijn normale kleur na een aantal weken weer terug. De nieuwste technologieën hebben het mogelijk gemaakt om de risico’s tot een minimum te beperken.

Enkele weken dagelijks sunblock gebruiken.

Tarieven

Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak