Peeling

Een manuele peeling wordt uitgevoerd als u last hebt van acne. Dit is een diepe reiniging.; mee-eters worden verwijderd en de puistjes worden aangeprikt en uitgedrukt.

De peeling met fruitzuren (alfa-hydroxyzuren ofwel AHA) is een behandelmethode voor huidaandoeningen zoals acne, acne littekens, donkere pigmentvlekken  (melasma, ouderdomsvlekken en donkere vlakke littekens), grove poriën en de verouderde huid (anti-ageing).

Acne

Acne is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren, die talg produceren om de huid soepel te houden. De talgklieren  monden uit in haarzakjes. Wanneer de openingen van deze haarzakjes verstopt raken kan acne ontstaan.

Informatie

Alfa-hydroxyzuren zijn natuurlijke organische zuren. Er wordt gebruik gemaakt van glycolzuur, appelzuur en citroenzuur (allemaal plantaardige fruitzuren) maar ook van melkzuur en salicylzuur. De combinatie van deze zuren verbetert de afscheiding van de hoorndeeltjes in de huid en vermindert het risico op irritaties.

Acne komt meestal voor in het gezicht, maar ook op de rug, borst, schouders, nek en hals kan het zich manifesteren. Op het behaarde hoofd, het voorhoofd, de neus en de kin (de T-zone) komen vaak extra actieve talgklieren voor.

Acne heeft verschillende verschijningsvormen:

  • Mee-eters (comedonen),
  • Rode bultjes (papels),
  • Puistjes (pustels),
  • Onderhuidse ontstekingen (noduli en cysten).

 

Om een efficiënte afschilfering van de huid te verkrijgen worden hoge concentraties fruitzuren van 50% en 70% toegepast door de huidtherapeut. Als het fruitzuur op de huid is aangebracht kan dit een prikkelend, brandend of jeukend gevoel geven. De inwerktijd van de zuren bedraagt 2 tot 5 minuten, daarna wordt er geneutraliseerd met koud water.

Fruitzuren veroorzaken o.a. een afschilfering binnen de hoornlaag door de samenvoeging van de hoorndeeltjes te reduceren door middel van het oplossen van de tussencelstof door de fruitzuren. De celvernieuwing in de basale laag wordt op deze manier versneld waardoor de celdeling wordt gestimuleerd. De huid absorbeert meer vocht en haar elasticiteit wordt flink verbetert.

Voor de behandeling (nvt voor manuele peeling)

Naast de behandeling in de praktijk is een ondersteunende thuisbehandeling met een lager percentage fruitzuur van 5% of 10% in crème vorm nodig.

De AHA crème van 5% is zeer geschikt voor langdurige behandeling van de huid met fruitzuren en dient gedurende twee tot drie weken eenmaal daags aangebracht te worden. Daarna kan de crème tweemaal daags gebruikt worden. De AHA crème 5% vervangt geen dag- of nachtcrème, maar wordt gebruikt als aanvullende behandeling.

De AHA crème van 10% wordt aangebracht op een huid die reeds gewend is aan behandeling met fruitzuren. Dit om huidirritatie te voorkomen. Het is voldoende om deze crème eenmaal per dag te gebruiken.

 

Na de behandeling (nvt voor manuele peeling)

Tot ongeveer twee dagen na de fruitzuurpeeling kan er een lichte afschilfering van de huid zichtbaar zijn. Op sommige plaatsen zullen zelfs korstjes te zien zijn. Deze korstjes genezen binnen 1 week.

Bij patiënten met een donkere huid kan er een donkere verkleuring optreden van het behandelde huiddeel. In het algemeen verdwijnt deze “hyperpigmentatie” vanzelf na 3 tot 6 maanden, maar kan in sommige gevallen permanent blijven.

Bij sommige patiënten blijft het behandelde huiddeel blijvend lichter dan de omringende huid.

Dagelijks sunblock gebruiken. Bij zonnig weer vaker smeren en tenminste tot twee maanden na de laatste behandeling.

Tarieven

Manuele peeling 30 minuten
€ 49
Fruitzuur (AHA) behandeling 30 minuten
€ 52.5
Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak