Shaving goedaardige huidaandoeningen

Goedaardige bultjes die boven de huid uitsteken, zoals ouderdomswratten (verruca seborrhoica), waterwratten (molluscum contagiosum) en sommige moedervlekken.

Verruca seborroica

Ouderdomswratten of verrucae seniles zijn ronde of ovale, geelbruine tot bruinzwarte, ruwe, halfbolvormige, wratachtige plekken op de huid. Het zijn goedaardige tumoren door celtoename. Omdat deze onschuldige ouderdomswratten soms een sterk wisselende kleur hebben, zijn zij moeilijk te onderscheiden van moedervlekken en melanomen, met name als er sprake is van slechts een enkele afwijking.

Ouderdomswratten worden meestal pas gezien vanaf een leeftijd boven de vijftig jaar. Een persoon kan over de gehele huid vele tientallen, soms zelfs honderden van deze huidafwijkingen hebben, variërend in diameter van enkele millimeters tot enkele centimeters. Het aantal neemt toe naarmate de leeftijd vordert. Ze zijn echter niet besmettelijk; de benaming wrat is dan wellicht ook ongelukkig gekozen.

Ouderdomswratten ontstaan in de epidermis. Waardoor de huidafwijkingen ontstaan, is nog niet geheel duidelijk. Ze ontstaan op zowel aan zonlicht blootgestelde huid als huid die niet of nauwelijks met zonlicht in contact heeft gestaan. Mensen met een grote zonblootstelling lijken de neiging te hebben om meer ouderdomswratten te ontwikkelen.

Om cosmetische redenen kan ervoor worden gekozen om ouderdomswratten te verwijderen.

Moedervlekken

Moedervlekken bestaan uit opeenhopingen van pigmentvormende (melanocyten) cellen in de huid. De medische term voor een moedervlek is naevus. Bijna ieder mens heeft naevi, meestal zijn ze goedaardig, maar soms worden ze kwaadaardig en ontstaat huidkanker. Vrijwel iedereen, mannen en vrouwen krijgen meerdere moedervlekken.
Het is niet precies bekend hoe moedervlekken ontstaan. Sommige moedervlekken zijn er al bij de geboorte, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen het 30ste en 40ste levensjaar.

Informatie

Soms wordt de huid verdoofd. Daarvoor worden injecties met een lokaal verdovend middel (lidocaïne) gebruikt. Maar bijvoorbeeld bij ouderdomswratten is verdoving zelden nodig.

Vervolgens wordt de afwijking van de huid geschaafd. Meestal gebeurt dat met een speciaal mesje, soms met een apparaat dat werkt met elektriciteit. Meestal wordt het wondje afgedekt met antibioticazalf (met fusidinezuur) en een pleister.

Wanneer er veel afwijkingen tegelijk worden weggehaald, is het belangrijk dat u van tevoren aangeeft of u bloedverdunnende medicatie gebruikt.

Na het wegschaven ontstaat een schaafwond. Deze kan soms bloeden of pijnlijk zijn. Na enkele uren ontstaat een korstje. Probeer dit korstje te laten zitten. Zelden kan de wond ontstoken raken.

Op de langere termijn zijn de belangrijkste risico’s:

  • littekenvorming
  • kleurverschil met de omliggende huid
  • terugkeer van de huidafwijking

Tarieven

Shave excisie: voor 1 tot 5 stuks
€ 150
6 tot 10 stuks
€ 175
11 tot 20 stuks
€ 225
Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak