Laserbehandeling pigmentvlekken

In de huid bevinden zich cellen die pigment aanmaken (melanocyten). Dit pigment (melanine genaamd) geeft kleur aan huid en haren. Het komt voor dat de cellen te veel of te weinig pigment aanmaken. Er ontstaan respectievelijk donkere vlekken (hyperpigmentatie) of lichte vlekken (hypopigmentatie). Als de pigmentcellen ontbreken, zijn huid en haren wit en doorschijnend. Dit heet depigmentatie.

Ouderdomsvlekken (lentigo)

Deze (licht)bruine vlekjes ontstaan vanaf middelbare leeftijd, vooral op plekken die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals handruggen en het gezicht. Ze heten ook wel zonnevlekken (lentigo solaris) of levervlekken. Ouderdomsvlekken zijn bijna altijd  goedaardig. Behandeling gebeurt dan vooral vanuit esthetisch oogpunt. Soms wordt een ouderdomsvlek kwaadaardig en ontstaat huidkanker (lentigo maligna). Dan is behandeling noodzakelijk. De vlek is dan niet meer egaal van kleur, maar grillig gepigmenteerd (de huidtherapeut verwijst u, via uw huisarts, naar een dermatoloog).

Zwangerschapsmasker (melasma of chloasma)

Het zijn door zwangerschapshormonen (of de pil) gevormde donkere vlekken in het gezicht of de hals. Bij vrouwen met een donkere huid zijn de vlekken donkerder of juist lichter. De vlekken verdwijnen meestal weer geleidelijk na de bevalling; soms zijn ze blijvend. Om melasma te voorkomen is het belangrijk om tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk uit de zon te blijven en de huid te beschermen met een hoge zonbeschermingsfactor.

Postinflammatoire hyper/hypopigmentatie

Door een ontsteking in de huid maken de pigmentcellen te veel of te weinig pigment. Vaak ontstaat het bij eczeem, acne, bacteriële huidinfecties en insectenbeten. In veel gevallen herstelt de aanmaak zich langzaam, maar dat kan een jaar of langer duren. Soms gebeurt ook dit niet en kan de pigmentatie behandeld worden.

Vitiligo

Vitiligo is een aandoening waarbij de huid en het haar pigment verliezen. Hierdoor ontstaan witte huidplekken van verschillende grootte en vorm. De haren die in de witte plekken groeien, worden meestal ook wit.

Moedervlekken

Moedervlekken bestaan uit opeenhopingen van pigmentvormende (melanocyten) cellen in de huid. De medische term voor een moedervlek is naevus. Bijna ieder mens heeft naevi, meestal zijn ze goedaardig, maar soms worden ze kwaadaardig en ontstaat huidkanker. Vrijwel iedereen, mannen en vrouwen krijgen meerdere moedervlekken.
Het is niet precies bekend hoe moedervlekken ontstaan. Sommige moedervlekken zijn er al bij de geboorte, maar de meeste moedervlekken ontstaan tussen het 30ste en 40ste levensjaar.

Pigmentvlekken

In de huid bevinden zich cellen die pigment aanmaken (melanocyten). Dit pigment (melanine genaamd) geeft kleur aan huid en haren. Het komt voor dat de cellen te veel of te weinig pigment aanmaken. Er ontstaan respectievelijk donkere vlekken (hyperpigmentatie) of lichte vlekken (hypopigmentatie). Als de pigmentcellen ontbreken, zijn huid en haren wit en doorschijnend. Dit heet depigmentatie.

 

Informatie

Pigmentvlekken kunnen worden behandeld met de palomar. Het handstuk van de palomar van 2 bij 4 cm wordt op het te behandelen gebied geplaatst. Het zichtbare licht uit de flitslamp wordt via een glasprisma naar de te behandelen plek geleid.

De energie wordt selectief door de melanine geabsorbeerd en omgezet in warmte. De warmteontwikkeling zorgt ervoor dat de pigmentatie wordt afgebroken. De pigmentvlek zal dus eerst veel donkerder van kleur worden voordat het de huid verlaat. Deze afvalstoffen worden door het natuurlijke afweersysteem van het lichaam afgevoerd  en kunnen als korrels naar de oppervlakte komen of via het lymfsysteem het lichaam verlaten na een paar dagen.

 

Andere behandelmethoden voor pigmentstoornissen zijn:

–        Een chemische peeling verwijdert de buitenste laag huidcellen. Dit stimuleert de celvernieuwing en zet pigmentcellen aan tot een gereguleerde pigmentaanmaak. (Lentigo, melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie.)

–        Microdermabrasie is een mechanische peeling. Fijne, steriele kristallen bewegen onder hoge druk in een vacuüm over de huid. Dit verwijdert de buitenste laag huidcellen: heel oppervlakkig of dieper. Deze behandeling stimuleert de celvernieuwing en zet pigmentcellen aan toteen gereguleerde pigmentaanmaak. (Lentigo, melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie.)

–        Bij camouflagetherapie helpt een medische camouflagecrème de vlekken te verbergen. De crème is water- en veegvast en de kleur wordt afgestemd op uw eigen huidskleur. Het aanbrengen is een kunst op zich; de huidtherapeut adviseert hoe het kan. (Melasma, postinflammatoire hypopigmentatie, vitiligo.)

–        Dermatografie is een medische tatoeage. Met speciale apparatuur brengt de huidtherapeut pigmentstoffen in de huid. De kleur wordt afgestemd op uw eigen huidskleur. (Vitiligo.)

Obagi producten. Deze complete huidverzorgingslijn dringt door tot onder de oppervlakte van de huid, waar het de functies van de huid transformeert op cellulair niveau en zo de schade in uw huid herstelt. (Lentigo, melasma, postinflammatoire hyperpigmentatie).

Voor de behandeling

Een zongebruinde huid kan niet behandeld worden.

Na de behandeling

De meest oppervlakkige pigmentvlekken zullen verdwijnen maar pigmenten welke dieper in de huid zitten zullen hierdoor niet verdwijnen. De melaninekorrels in de huid spatten door de warmte uiteen en door de celdeling in de huid komen deze korrels naar de oppervlakte na een paar dagen. De pigmentvlek zal dus eerst veel donkerder van kleur worden voordat het de huid verlaat.

Tot enkele weken na de behandeling dagelijks een sunblock gebruiken.

Tarieven

Lentigines: tot 5
€ 150
Lentigines: meer dan 5
€ 200
Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak