Operatieve behandeling van spataderen

Operatieve behandeling van spataderen (Mullerse flebectomie)

Spataders

Ontsierende vaatjes op de benen zijn de zichtbare kleine rode of blauwe lijntjes op de benen. Soms zijn ze ook zichtbaar als vlekken op de benen. Ze worden ook wel takkenbosvenen of penseelvarices genoemd. Eigenlijk zijn het kleine oppervlakkige spatadertjes (micro-varices).
De vaatjes ontstaan meestal spontaan, maar kunnen ook door spataderen die dieper gelegen zijn veroorzaakt worden. De druk die dan ontstaat van binnenuit belast de oppervlakkige kleine vaatjes. Spataders kunnen ontstaan door hormoonschommelingen tijdens de zwangerschap, erfelijke aanleg of een staand beroep.

Informatie

Bij de ingreep wordt de huid boven de spatader met enkele injecties plaatselijk verdoofd. De arts maakt een aantal kleine sneetjes in de huid op de plaats van de spatader. Deze sneetjes zijn 3 tot 5 mm groot. Via deze sneetjes haalt de arts met een haakje de ader stukje bij beetje weg.

Om bloedingen zoveel mogelijk te voorkomen worden de wondjes afgeplakt met kleine hechtstrips. Op de plaats waar de ader gelopen heeft wordt een rol watten en pleisters aangebracht.

Na de behandeling mag u zelf naar huis rijden. Na uitwerking van de verdoving is de behandelde plek wat gevoelig. U mag een pijnstiller (paracetamol) gebruiken, maar meestal is dat niet nodig.

De eerste 48 uur draagt u een wattenrol en elastische kousen, overdag dubbele kousen, ’s nachts 1 kous. Na deze 48 uur kunt u de pleisters en de wattenrol verwijderen. Daarna draagt u nog 5 dagen dubbele kousen overdag. U mag dan ook weer douchen.

U kunt direct na de ingreep weer uw gewone werkzaamheden doen. U mag de eerste 2 weken na de ingreep niet intensief sporten. U mag wel korte afstanden wandelen en fietsen.

Het resultaat van de Mullerse flebectomie is over het algemeen goed. Na het weghalen van de wattenrol zijn er vaak wat bloeduitstortingen aanwezig. Dit is normaal, ze verdwijnen na enkele weken. Soms blijft het been wat verkleurd op de plek waar de ader gelopen heeft. Ook deze verkleuring verdwijnt meestal na enkele maanden vanzelf.

Deze behandeling wordt eenmalig uitgevoerd. Hier geldt geen garantie. De behandelaar heeft dit met u besproken. Een eventuele vervolgbehandeling zal dan ook opnieuw in rekening worden gebracht.

 

Tarieven

Mullerse flebectomie: gering, per been
€ 225
Mullerse flebectomie: gemiddeld, per been
€ 325
Mullerse flebectomie: uitgebreid, per been
€ 525
Alle tarieven

Afspraak maken?

Heeft u last van genoemde aandoeningen en wilt u een gesprek over de mogelijkheden tot behandeling hiervan? Maak dan nu snel een afspraak.

Maak afspraak